Veel Nederlanders hebben een financiële buffer voor onverwachte kosten. Mocht de droger kapot gaan of de wasmachine gaan lekken, dan heb je in ieder geval genoeg geld achter de hand. Wil je echter voorkomen dat je je buffer moet aanbreken? Besteed dan voldoende aandacht aan het onderhoud van je huis. Aan cv ketel onderhoud wordt vaak nog wel gedacht, maar daar blijft het in veel gevallen ook bij. Daarom delen we in deze blog enkele andere zaken die ook echt onderhoud nodig hebben.

Het dak en de dakgoot

Professional onderhoud van je cv-ketel zorgt ervoor dat je huis lekker warm wordt. Je wilt deze warmte echter ook graag binnen houden en niet via het dak verliezen. Veel dakdekkers raden daarom aan om minstens eens per twee jaar dakonderhoud uit te laten voeren. Naast het dak moet er ook aandacht besteed worden aan de dakgoot. Wie hier nalatig in is, kan te maken krijgen met lekkages en vochtproblemen. Je kunt zelf een ladder opgaan en de dakgoot reinigen, maar deze ook schoon laten maken door professionals.

De gevel en de buitenmuren

Ook de gevel en de buitenmuren van je woning verdienen eens in de paar jaar groot onderhoud. Alg en mos vestigen zich namelijk graag in gaten en kieren, waardoor een woning al gauw een smoezelig aanzicht krijgt. Om de gevel en buitenmuren te reinigen kun je met een hogedrukspuit aan de slag gaan, al is het misschien prettiger om deze klus uit te besteden aan een gevelspecialist. Na een poetsbeurt kunnen zij – indien gewenst – de muur impregneren voor een blijvend resultaat. Ook het herstellen van metsel- en voegwerk behoort vaak tot de mogelijkheden.

Ramen en kozijnen

Ramen die tocht doorlaten en rotte kozijnen kunnen voor een flinke energierekening zorgen. Warmte stroomt immers weg en koud komt naar binnen. Merk je dat er tocht bij het raam vandaan komt? Denk dan eens na over het vervangen van het glas of het plaatsen van nieuwe kozijnen. 

Mochten je ramen over scharnieren, sloten of andere bewegende delen beschikken, voorzie deze dan minstens één keer per jaar van een druppeltje zuurvrije olie op de scharnierende punten om haperende ramen te voorkomen. Controleer daarnaast de afdichtingen en alle siliconenvoegen om deze waar nodig te herstellen.

Radiatoren

Op het moment dat de kachel weer aangaat, is het verstandig om de radiatoren te laten ontluchten. Na flink wat maanden stilgestaan te hebben, kan er zich lucht in de leidingen opgehoopt hebben. Door de radiatoren te ontluchten kan het water weer snel op temperatuur komen. Twijfel je of het ontluchten van je radiator nodig is? Luister eens of je borrelende of tikkende geluiden hoort. Dit is vaak te wijten aan lucht in de leidingen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen